Akcija!

Noetova sidra

Original price was: 19,90 €.Current price is: 9,99 €.

Piše se avgust 2002. Češko so doletele tisočletne poplave, ki s svojo obsežnostjo spominjajo na svetopisemsko Noetovo zgodbo.


Kategorija: Šifra: 10254

Opis

Avtor: David Jan Novotný
Prevajalec: Nives Vidrih
Število strani: 400
Vezava: Trda vezava, ščitni ovitek
Format: 125 x 205 mm
Leto izdaje: 2013

Piše se avgust 2002. Češko so doletele tisočletne poplave, ki s svojo obsežnostjo spominjajo na svetopisemsko Noetovo zgodbo. Na stotine ljudi je izgubilo svoje domove, na tisoče jih je bilo treba evakuirati s poplavljenih območij. Tudi Židje iz Josefova in drugih delov Židovskega mesta v Pragi so morali zapustiti svoje domove. Zatočišče najdejo pri svojih sovernikih. V židovskem penzionu gospoda Reicha na Vinohradih se po igri usode zbere deset mož, ki sestavljajo minjan. Različnih starosti so, stari od petnajst do osemdeset let, iz različnih okolij, z različnimi življenjskimi izkušnjami. Njihove usode se postopoma razkrivajo skozi zgodbe, ki si jih pripovedujejo in si na ta način krajšajo čas, in spomine, ki v tem izrednem položaju privrejo na površje. Skupaj z njimi spet prihajajo na dan zloba, nesmisli, absurdnost neugodnih preteklih režimov, ki so preganjali predvsem Žide.
Z grenko, pa vseeno neverjetno komično intoniranimi osebnimi zgodbami nam prozaik David Jan Novotný predaja lastne in izkušnje drugih. Pozna sodobni židovski svet Prage, njegovo okolje, jezik, navade in obrede. Zgodbe, ki nam jih pripoveduje prijazno in z značilnim ironičnim humorjem, izpričujejo modrost davnih svetopisemskih naukov in nekakšno spravljivost spoznanja, ki presega cele generacije. Že šestdeset let ne bi smel biti na svetu. Kje ste vi, kje sem jaz? In kje so drugi?

“Povedal bi namreč rad, s kakšnim veseljem (in bridkostjo) sem bral prigode možakov iz »Noetovih sider« in kako nerad sem se proti koncu knjige poslavljal od njih. Škoda, da so se vode tako hitro umaknile…”
Aleš Berger