Akcija!

Gorski duh

Original price was: 14,90 €.Current price is: 10,00 €.

Gotovo ni pravljice, ki v bralcu ne bi budila želje po zmagi dobrote, resnice, pravice ali razuma. Po tem se odlikujejo tudi pravljice hrvaškega avtorja Želimira Hercigonje, še zlasti pravljica o »Gorskem Duhu«.

Kategoriji: , Šifra: 10151

Opis

Avtor: Želimir Hercigonja
Ilustrator: Dražen Jerabek
Prevajalec: Janez Juvan
Število strani: 34
Vezava: Trda vezava
Format: 232 x 265 mm
Leto izdaje: 2009

 

Gotovo ni pravljice, ki v bralcu ne bi budila želje po zmagi dobrote, resnice, pravice ali razuma. Po tem se odlikujejo tudi pravljice hrvaškega avtorja Želimira Hercigonje, še zlasti pravljica o »Gorskem Duhu«. Medtem ko v starih pravljicah prevladuje želja, da se dobri junak izkoplje iz revščine in si zagotovi lepše življenje, Hercigonja med razloge pravljičnega spopada med dobrim in zlim vnese tudi probleme sodobnega sveta. Gotovo je eden najbolj perečih problemov današnjega sveta vprašanje, kako preprečiti ekološke katastrofe, na katere nas opozarjajo ozaveščeni posamezniki in jih tudi čedalje pogosteje napovedujejo. A glavni vzrok za vse ekološke probleme tiči v človekovem neresnem in neodgovornem odnosu do narave.

Ko Hercigonja pripoveduje zgodbo o Gorskem Duhu, nas na videz odpelje v pravljično davnino, ko so vladali vsemogočni kralji in je bil svet poln najrazličnejših irealnih bitij. Vendar pa v ravnanju mladega kraljeviča lahko prepoznamo tudi ravnanja današnjih mogočnežev, ki jih vodita samo korist in dobiček, niti najmanj pa jim ni mar za usodo prihodnjih rodov in za to, kakšno Zemljo jim bodo zapustili. Hercigonja spregovori o aktualnih temah in pri tem na nevsiljiv način usmerja otrokovo pozornost k resnim problemom sodobne družbe. Torej daje domišljijska igra, ki jo ponuja Hercigonjeva pravljica, zanimivo podlago za razmišljanje.
Lepoto te pravljice dopolnjujejo čudovite ilustracije hrvaškega ilustratorja Dražena Jerabeka.